ולמה זה אולי אפילו נדרש בתקופה בה אנו חיים
נראה שכל אדם שני ברחוב, מדבר על ביטקוין, קריפטו ואיזה מטבע חדש “עומד להתפוצץ” או הפך הרבה אנשים לעשירים במגדלי ת”א. הפרסומות מציפות את האינסטוש עם הבטחות להתעשרות מהירה, וכמעט כל קבוצת וואטסאפ כוללת מישהו שמנסה “לגייס חברים” לאיזו פלטפורמה חדשה או מטבע חדש.
אבל בזמן שההייפ משתולל, והפיתוי נראה גדול עם תשואות בשמיים וכולם משקיעים ומרוויחים חוץ ממני, הגיע הזמן לעשות קצת סדר ולהבין מה מה קורה פה.
וורן באפט, המשקיע האגדי (שאינו נמנה עם אוהדי הביטקוין בלשון המעטה) דיבר לא מעט על תקופות של הייפים פיננסי ועליות בשווקים. אחת האמירות הידועות שלו שמתאימה במיוחד לתקופה בה אנו נמצאים בהקשר של קריפטו היא: “Be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful.” כלומר, תהיה פחדן כשאחרים חמדנים, וחמדן כשאחרים פחדנים.
המשמעות של המשפט הזה היא שבתקופות של הייפ, כשהשוק רותח וכולם משקיעים בהתלהבות בלי להבין באמת את הסיכונים, זה הזמן להיות זהירים. לעומת זאת, כאשר השוק בירידה וכולם בפאניקה, זו עשויה להיות דווקא ההזדמנות לרכוש נכסים במחירים נוחים יותר.
במקרה של קריפטו, התקופות שבהן כל אדם ברחוב מדבר על השקעות והבטחות לעושר מיידי הן לרוב בדיוק הרגעים שבהם כדאי להיות סקפטיים ולבחון היטב את ההשקעות שלך. מה גם, שהתקופה היא של עליות, בול ראן, להלן הגרף:
למה כולם מדברים על זה?
השוואת ביצועים: מדד S&P500 מול ביטקוין
ניתן לראות את הגרף הלוגריטמי, כאשר הגרף הכחול מייצג את ביטקוין ובאדום זה מדד S&P 500.
זו בדיוק הסיבה שבתקופה הנוכחית, שבה מודעות להשקעות במדדים המסורתיים הולכת וגוברת, כדאי לשקול להוסיף מימד סיכון נוסף כדי להגדיר את הסיכוי לתיק ההשקעות, במיוחד עבור מי שעדיין לא נחשפה לתחום. ביטקין וקריפטו יכול להוות מרכיב של תשואה עודפת, לצד הסיכון שהוא מביא איתו.
למה ביטקוין וקריפטו מפחידים?
חוסר ידע ותחושת חוסר שליטה
שוק הקריפטו נראה כאילו הוא דורש תואר שני במתמטיקה ושעות של חפירות בפורומים כדי להבין מה קורה. הונאות, רגולציה מעורפלת, ומונחים כמו “גז פיז”, “DeFi”, ו”סטייקינג” לא בדיוק הופכים את החוויה לנגישה יותר.
הייפ ומניפולציות
כל פעם ששוק הקריפטו מתחיל לטפס, מתחילות להופיע הבטחות על מטבעות ש”יכפילו את עצמם פי 100″, כשבפועל זה לא שונה מלקנות כרטיס לוטו עם יחס סיכוי-סיכון גרוע במיוחד. מעבר לכך, בכל בול ראן ותקופות של עליות יש את המטבעות התורנים המככבים, שכולם משוכנעם שהם העתיד. איני נביאה, אך אני יודעת להסתכל על גרפים ולראות מגמות חוזרות ונשנות. לדוגמא – ראו את גרךף הביטקוין בכחול ואת גרף מטבע XRP באדום מתחתיו:
הדפוס בולט בצורה שזועקת ולמעשה אנשים שקנו מטבע XRP בשנת 2018 ייתכן שחיכו שבע שנים עד שההשקעה שלהם השתקמה מההפסד שהיו בו. בזמן הזה ביטקוין המשיך לעלות ולשבור שיאים מחדש. השאלה המתבקשת היא מה יקרה שביטקוין יחווה תקופה של ירידות, שם נמדד ניהול סיכונים אמיתי.
סיכון ואי-וודאות קיצוניים
אחד החוקים הראשונים בהשקעות הוא להבין את רמת הסיכון שלך. קריפטו הוא שוק עם תנודתיות קיצונית—ביטקוין יכול לעלות 15% ביום ולמחרת להתרסק 20%. מי שלא מוכנה נפשית לתנודות כאלה, עלולה לקבל התקף חרדה ולמכור בהפסד.
הונאות ותרמיות
ההונאות בעולם הקריפטו הן אמנות. מהונאות פונזי, דרך פרויקטים מזויפים עם אתרים נוצצים, ועד “משקיעים מסתוריים” שמבטיחים תשואות מטורפות. אם משהו נשמע טוב מדי—כנראה שהוא לא אמיתי. משפט זה נאמר בכל תחומי ההשקעות והוא נכון בטח ובטח בהקשר של השקעות קריפטו.
בשורה תחתונה: קריפטו יכול להיות השקעה מעניינת, אבל הוא דורש זהירות ואסטרטגיה.
מה חשוב לדעת בתקופות של הייפ?
לא לרדוף אחרי הבאזז.
אם את שומעת על השקעה במטבע קריפטו מסויים בחדשות או ברשתות החברתיות או בכל מקום, לרוב זה יעיד על שזה הזמן בו נכנס “הכסף הטיפש לשוק”, בעוד שהכסף החכם כבר נכנס הרבה לפני.
לא להשקיע מתוך פחד להחמיץ (FOMO).
המשפט “הייתי צריכה לקנות ביטקוין ב-2013” לא אומר שצריך לקנות עכשיו כל מטבע שנזרק לאוויר. זכרו – מי שקונה בלחץ, תמכור בלחץ. תגיעו לשוק כשאתן בשלות מנטאלית ומוכנות לעליות וירידות קיצוניים.
לא להתפתות לאחוזי תשואה.
אם זה טוב מידי להיות אמיתי – פרויקט עם הבטחות פנומנאליות של תשואות או “תשואות מובטחות” או חוסר בשקיפות—תברחי מהר. לפעמים עדיף לדבוק בעקרון kiss – keep it simple stupid שאומר שעדיף לההסתפק בתשואות של ביטקוין שעשה 120% תשואה לעומת כל מיני מטבעות מוזרים עם הבטחות תשואה שבסוף גרמו להפסד.
לא לשים את כל הביצים בסל אחד.
ההשקעה בקריפטו צריכה להיות חלק מהפורטפוליו שלך, לא כל הפורטפוליו. אני אישית דוגלת בפיזור סיכונים והקצאת תיק נכסים בהתאם ליכולת סיבולת הסיכון – הן פיננסית והן מנטאלית.
לשים לב להונאות נפוצות.
“שלחי לי 1 ביטקוין ואחזיר לך 2” (רמאות קלאסית).
פלטפורמות “מסחר” שמונעות משיכות.
מטבעות חדשים עם “פאמפ אנד דאמפ” (עלייה מלאכותית ואחריה קריסה).
ניסיונות פישינג, שליחת קישורים מזוייפים למשתמשים של בורסות.
איך להשקיע חכם?
השקיעי קודם בהבנה שלך לפני שאת שמה שקל אחד בקריפטו. חשוב מאוד להבין את התנהגות השוק ופסיכולוגיית המשקיעים כדי לא להיות חלק מהסטטסיסטיקה של המפסידים החדשים או הכסף הטיפש – אלו שנכנסו בלחץ לשוק ויצאו ממנו בלחץ וחרדה.
התחילי עם סכום קטן שאת מוכנה להפסיד.
התחילי בקטן ובמטבעות גדולים ומוכרים כמו ביטקוין שהוא הנכס הבסיסי ביותר וזאת כדי להכיר את השוק, לאחר שתרגישי בנוח התחילי עם מטבעות נוספים. זכרי שהטוב של הרע הוא המצויין ולהיות מצויינת וגרידית עשוי לעלות ביוקר. השתמשי רק בפלפורמות קנייה מוכרות ואמינות עם אבטחה גבוהה.
החזיקי את הקריפטו שלך בארנק פרטי, עדיפות לארנק חומרה ובעיקר לא בבורסה, אלא בהחזקה פרטית.
חקרי את הפרויקטים בהם את משקיעה—אל תסתמכי על סרטוני טיק טוק או אינסטגרם או אנשים שהמליצו.
השקעה בשיטת DCA – אסטרטגיה חכמה לתנודתויות
אחת הדרכים להתמודד עם התנודתיות של שוק הקריפטו היא שיטת Dollar Cost Averaging (DCA) – אסטרטגיה שבה משקיעים סכום קבוע בפרקי זמן קבועים, ללא קשר למחיר הנוכחי של המטבע. במקום לנסות לתזמן את השוק ולקנות בשיא או בתחתית, השיטה מפזרת את הקנייה על פני תקופה ארוכה ומאזנת את מחיר הרכישה. זהו פתרון מעולה במיוחד בתקופות תנודתיות, כי הוא מפחית את הסיכון של כניסה ברגע שיא ומאפשר ניצול הזדמנויות כשמחירים נמוכים. עבור מי שרוצה להיחשף לקריפטו בצורה מחושבת וללא פאניקה, DCA יכולה להיות דרך חכמה לבניית פוזיציה לאורך זמן. זו שיטה שיודעת להתמודד עם פסיכולוגיית משקיעים בצורה הכי טובה ולחסוך השקעה שהיא רגשית, אלא מתודית.
דיסקליימר
המאמר נועד לצרכי מידע בלבד ואין לראות בו המלצה או ייעוץ השקעה. ההחלטות הפיננסיות הן באחריותכם בלבד, ואני ממליצה לכל אחת ואחד ללמוד, לחקור לפני ביצוע השקעות.
להמשך קריאה של מאמרים מרתקים נוספים בבלוג, ואם לא תרצו לפספס כתבות נוספות, הירשמו פה.
תישארו מעודכנים, באמת שזה שווה :)
התכנים באתר אינם מהווים יייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו, נתוניו, מצבו הכספי, נסיבות ומטרות השקעתו המיוחדות של כל אדם, או תחליף לייעוץ כאמור. אין לראות בתכני האתר משום המלצה ו/או ייעוץ מקצועי מכל סוג. על אף מאמצים למנוע זאת, המידע באתר עלול להיות חסר, שגוי, או לא מעודכן. כל הפועל על סמך הכתוב עושה זאת על אחריותו בלבד.