נדירות בעידן של היצע בלתי מוגבל - הכח האמיתי של ביטקוין
אחת התכונות הייחודיות של ביטקוין היא הסופיות שלו – ההיצע מוגבל ל-21 מיליון מטבעות בלבד. בעוד שחלק רואים בכך יתרון, יש מי שטוענים שזה חיסרון. והאמת שזה קצת מוזר. בעידן שבו כמעט הכול נחשב אינסופי – מהמידע שאנו צורכים ועד כמות המוצרים שנוכל לקנות – המוגבלות של ביטקוין היא תופעה חריגה, עד כדי כך שזה העלה בי מחשבות עמוקות יותר על משמעות האינסוף ועל גבולות כי אם תחשבו על זה, הדבר היחיד שבאמת יש לו סוף בחיים האלו זה החיים עצמם.
תובנה מעניינת שאני חושבת עליה הרבה לאחרונה – האינסוף הפך לאויב של האדם בעידן המודרני. במקום שיביא איתו שפע ושלווה, האינסוף מוביל לבלבול, חוסר שקט ולעיתים לחרדה ודיכאון. תובנה זו נולדה דווקא מתוך משהו אישי שלי שהייתי רוצה לחלוק איתכם.
לפני חודש, החלטתי שאני מפסיקה לכסוס ציפורניים, אבל הפעם סופית (גרסה 5.0) אחרי הרבה שנים של ניסיונות. כדי שזה יצליח באמת, ישבתי לחשוב למה אני עושה את זה והבנתי שהסיבה הכי טכנית היא שאני מנסה ליישר את הציפורניים שהן לא יפריעו לי. ואז קלטתי משהו מדהים – הניסיונות שלי ליישור הם אינסופיים. כמה שאני עושה את זה, או מנסה לפחות זה אף פעם לא מספיק ישר עד שזה הופך להתעסקות אובססיבית, מטרד וסוג של חרדה שרק מתישה ושואבת ממני אנרגיה. ולכן המעגל האינסופי הזה עקר ומיותר ולא מוביל לכולם. המחשבה הזו עזרה לי, למי ששואל 😊.
ואז הבנתי את משמעות האינסוף בצורה קצת אחרת, פחות מתמטית והתחלתי להשליך את זה להמון סיטואציות בחיים שלי ושל כולנו.
אינסוף וסופיות: מבט פילוסופי
הרעיון של סופיות ואינסוף מלווה את האנושות במשך דורות והוא נושא מרכזי בתחומים כמו מתמטיקה, פילוסופיה ואפילו דת. האינסוף מייצג אפשרויות בלתי מוגבלות, אך יחד עם זאת – גם חוסר ודאות ותחושת בלבול. אריסטו, הפילוסוף היווני, טען שהאינסוף אינו יכול להתקיים בפועל, אלא רק כרעיון מופשט. כלומר, כל דבר בעל ערך ממשי חייב להיות סופי.
הפרדוקס הוא שדווקא ההבנה שהזמן שלנו קצוב מובילה אותנו להפיק ממנו את המרב. כך גם ביטקוין – ההיצע המוגבל שלו מעניק לו ערך שאין לכסף רגיל שיכול להיות מודפס בלי סוף ועל פי החלטה של מישהו.
אינסוף בחיי היומיום
יש הרבה סיטואציות בחיים בהם האינסוף פוגש אותנו, אם נסתכל לדוגמא על כמות התמונות שאנו מצלמים בטלפונים הניידים. בעידן שבו אפשר לצלם בקלות ולשמור תמונות בענן או במכשיר בלי הגבלה, השפע של הצילום הפך לנטל. אנשים מצלמים רגעים בלי סוף, שומרים עשרות אלפי תמונות שהם לעולם לא יגיעו לעבור עליהן. במקום הנאה מזיכרונות, אנחנו טובעים בים של תמונות זהות בפוזיציות קצת שונות, שלסדר אותן הפך להיות מעמסה.
פרדוקס זה נמצא גם בכמות המוצרים האינסופית בסופר – לרוב נקנה מוצרים ובכמות שלא נצרוך, שימצאו את סופם בפח ובעיקר יגרמו לנו להוציא עוד כסף ולהיות במרדף אחרי המוצר הבא. הרצון לעמוד מול כל כך הרבה אפשרויות אינסופיות לא מוסיף שפע, אלא מהווה נטל כלכלי וגם פיזי מבחינת מקום שצריך לאחסן את כל המוצרים. בסוף זה אפילו יכול לייצר דאגות וחרדות להדביק את הקצב או הרמה שהתרגלנו אליה.
השפע האמיתי קיים במאה תמונות או מוצרים במקום עשרות אלפים, אבל שיהיה לנו בהם שימוש.
באותו אופן בדיוק נוהג היצע הכסף בעולם
כמו בתחומים רבים, גם בעולם הכסף יש אינסוף, אבל פה זה אפילו יותר חמור. כסף פיאט, כלומר המטבעות שממשלות ובנקים מרכזיים מנפיקים, יכול להיות מודפס בכמות בלתי מוגבלת. לכאורה, זה נשמע כמו יתרון – הרי תמיד אפשר להדפיס עוד ולפתור בעיות כלכליות, אבל בפועל, זה מצג שווא שיוצר בעיות אחרות. ככל שמדפיסים יותר כסף, הערך שלו נשחק וכח הקנייה שלנו יורד, מה שמוביל למרדף בלתי נגמר להרוויח עוד כסף, שרק הולך ומאבד את הערך שלו. מה שמתחיל ככלי שנועד לספק ביטחון כלכלי, הופך בעצמו למקור לחוסר ביטחון וחרדה, פשוט כי אין לו גבול.
לדעת לשים סוף – ולהישאר שפויים
האינסוף מעורר תחושת בלבול, חוסר שליטה ולעיתים קרובות גם חוסר סיפוק. בעידן של שפע, האתגר הגדול הוא להציב גבולות וליצור מיקוד, אני קוראת לזה שפיות.
דווקא הגבלה – לא מתוך אילוץ, אלא מתוך בחירה – מביאה לחיים מספקים יותר. זהו האתגר האמיתי שלנו בעידן המודרני – לקחת את האינסוף שבחוץ (מידע, דעות, צריכה וכו’) ולשלוט בו דרך גבולות פנימיים ומתוך בחירה.
ביטקוין כהשראה לעולם חדש
מעבר להיותו מטבע דיגיטלי, ביטקוין מגלם רעיון עמוק יותר – שפע אמיתי נולד מתוך גבולות.
העולם מייצר לנו אינסוף ודווקא על הרקע הזה, סאטושי נאקאמוטו, ממציא הביטקוין, בחר בחירה חופשית שביטקוין יהיה סופי. כנראה שזה נבע מתוך ההבנה שכל דבר בעל ערך חייב להיות סופי, לדוגמא: אדמה או זהב הם יקרי ערך משום שהם מוגבלים בטבע, החיים עצמם בעלי ערך גבוה מאוד כי הם קצובים בזמן וסופיים.
הבחירה להגביל את כמות מטבעות הביטקוין היא יוצאת דופן בנוף הקפטיליסטי ומשקפת הבנה עמוקה של ערך הסופיות ומעניקה לביטקוין אצילות וייחודיות, שמבליטות אותו אפילו יותר בעולם של שפע אינסופי לכאורה.
סיום היצע הביטקוין: ומה אז?
יום אחד, ביטקוין יגיע לקיצו מבחינת ההיצע. ההערכה היא שזה יקרה סביב שנת 2140, כאשר כל 21 מיליון המטבעות ייכרו. באותו שלב, הכורים כבר לא יקבלו ביטקוין חדש כתמריץ, אלא התגמול שיקבלו יהיה מעמלות העסקאות בלבד.
מה שיקרה לאחר סיום ההיצע נשאר בגדר שאלה פתוחה – האם שווי הביטקוין ימשיך לעלות, איך ייראה השימוש בו בעולם המשתנה, וכמה תמריץ יהיה לכורים להמשיך ולתחזק את הרשת? אלו הם שאלות שעוסקות בעוד מאה שנים וקשה לענות עליהם היום.
אבל, דווקא הסופיות של ביטקוין היא זו שאולי תאפשר לו לגעת באינסוף, כי המפתח לשפע אמיתי הוא דווקא גבולות וסופיות
לסיכום: שפע מתוך סופיות
ביטקוין הוא לא רק פיתרון טכנולוגי וכלכלי – הוא גם תזכורת לערך של סופיות בעולם שמתרגל לאינסוף. בעוד שהעולם ממשיך לייצר עוד ועוד אפשרויות, תמונות ומוצרים, אנחנו, כיחידים, נדרשים להציב לעצמנו גבולות.
בדיוק כפי שהחיים הם בעלי ערך עליון בזכות היותם סופיים, כך ביטקוין, עם ההיצע המוגבל שלו, מדגים כיצד אפשר ליצור שפע אמיתי מתוך מגבלה. פרדוקס השפע הוא שדווקא הגבול של ביטקוין הוא שמאפשר לו לגעת באינסוף.
דיסקליימר
המאמר נועד לצרכי מידע בלבד ואין לראות בו המלצה או ייעוץ השקעה. ההחלטות הפיננסיות הן באחריותכם בלבד, ואני ממליצה לכל אחת ואחד ללמוד, לחקור לפני ביצוע השקעות.
התכנים באתר אינם מהווים יייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו, נתוניו, מצבו הכספי, נסיבות ומטרות השקעתו המיוחדות של כל אדם, או תחליף לייעוץ כאמור. אין לראות בתכני האתר משום המלצה ו/או ייעוץ מקצועי מכל סוג. על אף מאמצים למנוע זאת, המידע באתר עלול להיות חסר, שגוי, או לא מעודכן. כל הפועל על סמך הכתוב עושה זאת על אחריותו בלבד.